Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 10. máj 2024Meniny má Viktória
Do otvorenia volebných miestností ostáva:
EU ParliamentEurovoľby 2024

ÓDOR: Chceme spolutvoriť politiku EÚ, nie len robiť v EP youtuberov

Bol by som naozaj rád, keby sme vedeli získať aspoň päť mandátov. Chceme vo voľbách poraziť Smer a vyslať pre ľudí signál nádeje, že sa to dá aj inak, povedal Ľ. Ódor. (správa, PODCAST, VIDEO)

- Palestínska militantná organizácia Hamas skoro ráno oznámila, že jej delegácia, ktorá sa v Káhire zúčastňuje na rokovaniach o prímerí v Pásme Gaze, odcestovala z egyptskej metropoly do Kataru. Hamas dodal, že vývoj rokovaní teraz plne závisí od Izraela.

- Hokejisti New Yorku Rangers vyhrali aj tretie semifinále Východnej konferencie, keď triumfovali na ľade Caroliny Hurricanes 3:2 po predĺžení. Na západe si Dallas poradil 5:3 s Coloradom a vyrovnal stav série na 1:1.

- Oceňovaného iránskeho režiséra Mohammada Rasúlofa odsúdil súd v Iráne na osem rokov väzenia, zbičovanie, pokutu a konfiškáciu majetku. Rozsudok bol vynesený tesne pred režisérovou plánovanou cestou na filmový festival v Cannes.

- Ruská protivzdušná obrana v noci južne od Moskvy zmarila útok dronu. Na platforme Telegram o tom informoval moskovský primátor Sergej Sobianin.

- Americký prezident Joe Biden sa domnieva, že veľká vojenská operácia Izraela v meste Rafah by neprispela k cieľu poraziť palestínske militantné hnutie v Hamas v Pásme Gazy. Uviedol to vo štvrtok Biely dom, informuje TASR s odvolaním sa na agentúru Reuters.

- Poľský sudca Tomasz Szmydt, ktorý pred stíhaním pre špionáž utiekol do Bieloruska, bol zbavený právnej imunity, čím sa otvorila cesta pre jeho potenciálne obvinenie. Informovala o tom agentúra AFP.

- Vo veku 71 rokov zomrel v Paname významný aktér finančného škandálu známeho ako Panama Papers - panamský právnik Ramón Fonseca. S odvolaním sa na panamskú advokátsku komoru o tom informovala agentúra DPA.

- Úrad OSN pre palestínskych utečencov na Blízkom východe (UNRWA) oznámil, že dočasne zatvoril svoju pobočku vo východnom Jeruzaleme. Došlo k tomu v dôsledku série útokov zo strany židovských osadníkov, informovala agentúra AFP.

- Vedenie slovenskej hokejovej reprezentácie zapísalo deň pred začiatkom MS na súpisku maximálny počet 25 hráčov. Sú na nej traja brankári, osem obrancov a štrnásť útočníkov.

- Tisíce ľudí vrátane klimatickej aktivistky Grety Thunbergovej v uliciach švédskeho Malmö protestovali proti účasti Izraela v semifinále Eurovízie.

- Ruským hackerom sa podarilo dostať do vysielania ukrajinských televízií a lotyšského televízneho operátora zábery z vojenskej prehliadky na moskovskom Červenom námestí pri príležitosti Dňa víťazstva.

- Krízová intervencia je súčasťou existujúceho systému podporných opatrení, každý riaditeľ školy môže o ňu požiadať centrum poradenstva a prevencie, pod ktoré spadá. Poskytnúť má deťom odbornú starostlivosť zameranú na špecifické obdobie po krízovej udalosti.

- V pléne Národnej rady (NR) SR sa začala mimoriadna schôdza s návrhom na odvolanie ministerky zdravotníctva Zuzany Dolinkovej (Hlas-SD) z funkcie. Odvolávanie iniciovali poslanci z opozičných klubov PS, KDH a Slovensko, Za ľudí, KÚ.

- Najmladší syn amerického exprezidenta Donalda Trumpa, 18-ročný Barron Trump, bude jedným z delegátov Republikánskej strany na júlovom zjazde.

- Poslanci Národnej rady (NR) SR si vo štvrtok podvečer pripomenuli Deň Európy. V pléne zazneli slovenská a európska hymna. Stalo sa tak na návrh podpredsedu parlamentu Michala Šimečku (PS).

- Izrael podnikne všetky nevyhnutné kroky na to, aby v Pásme Gazy a na severe dosiahol svoje vojnové ciele, vyhlásil v stredu izraelský minister obrany Joav Galant. Reagoval na tlak Spojených štátov zastaviť izraelskú operáciu v meste Rafah.

- Vláda nesúhlasí s návrhom na vyjadrenie nedôvery ministerke kultúry SR Martine Šimkovičovej (nominantka SNS). Na odmietnutí opozičného poslaneckého návrhu sa vláda uzniesla na štvrtkovom pre rollam rokovaní.

- Poľsko posilňuje kovovú bariéru na svojej hranici s Bieloruskom, aby zabránilo nelegálnej migrácii. Pripravuje aj plány na zvýšenie ochrany hranice s Ruskom, uviedol poľský minister obrany Wladyslaw Kosiniak-Kamysz.

- Poslanci za opozičnú SaS zahlasujú za odvolanie ministerky zdravotníctva Zuzany Dolinkovej (Hlas-SD) z funkcie. Mimoriadna schôdza Národnej rady (NR) SR k návrhu na jej odvolanie sa má začať vo štvrtok o 17.30 h.

- Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj vo štvrtok dekrétom oficiálne vymenoval bývalého vrchného veliteľa ozbrojených síl Valerija Zalužného za mimoriadneho a splnomocneného veľvyslanca Ukrajiny v Británii.